Boutos Pets

Boutos Pets

Όπως είδαμε σε ένα προηγούμενο άρθρο στο blog μας, η παχυσαρκία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του κατοικίδίου μας. Διαβήτης, προβλήματα με τις αρθρώσεις, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα είναι μερικά από τα πιο ανησυχητικά. Γενικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε ότι μια παχύσαρκη γάτα ή σκύλος μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο χαρούμενο ζώο, διότι αυτό δεν είναι απλώς θέμα πρόληψης των ασθενειών, αλλά αφορά και τη γενική ποιότητα ζωής. Ένα ζώο παχύσαρκο θα στερηθεί την ενέργεια και την διάθεσή του για τις ημερήσιες δραστηριότητες και για τα παιχνίδια.
                Οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η διαδικασία απώλειας βάρους του κατοικίδιου ζώου σας πρέπει απαραιτήτως να επιβλέπεται από έναν κτηνίατρο, ειδικά όσον αφορά την επιλογή ενός επαρκούς πλάνου διατροφής και την καθιέρωση ενός προγράμματος φυσικής άσκησης που δεν θα βάλει το κατοικίδιό σας σε κίνδυνο. Παράγοντες όπως η φυλή, το μέγεθος, το βάρος και η ύπαρξη ασθενειών, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή του διατροφικού πλάνου για κάθε ζώο και μόνο η στενή επίβλεψη του κτηνιάτρου μπορεί να σας διασφαλίσει ένα σωστό αποτέλεσμα.
                Σε αυτό το άρθρο, θα τονίσουμε τη σημασία της σωματικής άσκησης στη ρουτίνα του κατοικίδίου σας και θα αναφέρουμε επίσης ορισμένα σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την καθιέρωση αυτής της συνήθειας που είναι τόσο υγιής και για τους δυο σας.

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας

                Η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για σκύλους και γάτες για διάφορους λόγους. Εκτός από την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, βελτιώνει την καρδιαγγειακή ρύθμιση και την αναπνοή, τις αρθρώσεις και τους μύες και κυρίως, συμβάλλει στην ευημερία του ζώου.
                Δεδομένου ότι τα κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, η υιοθέτηση της συνήθειας της σωματικής δραστηριότητας θα συμβάλει επίσης για μια υγιέστερη γήρανση με μεγαλύτερη ποιότητα ζωής, που βοηθά στην αποφυγή διάφορων προβλημάτων που μπορούν να εμφανιστούν στα γηρατειά.
                Και για εκείνους που έχουν κατοικίδια που είναι αγχωτικά ή/καιέχουν προβλήματα συμπεριφοράς, η σωματική δραστηριότητα είναι μια  «ιερή  θεραπεία». Στα ζώα που αρχίζουν να ασκούνται τακτικά, μειώνονται τα συμπτώματά τους από διαταραχές συμπεριφοράς σε μεγάλο βαθμό όπως και οι συνήθειες της καταστροφής των αντικειμένων.  Ξοδεύοντας την ενέργειά τους με τις ασκήσεις, θα γίνουν πιο ήρεμα, λιγότερο ανήσυχα και ως εκ τούτου καλύτεροι σύντροφοι. Η κοινωνικοποίηση του κατοικιδίου επωφελείται επίσης από την σωματική άσκηση.

Η σημασία της βόλτας για σκύλους

                Τα σκυλιά είναι ζώα που τους αρέσει το περπάτημα στη φύση. Αυτός είναι ο λόγος που υποφέρουν τόσο πολύ όταν δεν τους προσφέρουμε την ευκαιρία να περπατήσουν ή να ασκήσουν μια άλλη σωματική δραστηριότητα. Σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και ακόμη και προβλήματα υγείας μπορεί να προέλθει από την έλλειψη άσκησης, όπως ήδη εξηγείται παραπάνω.
                Αυτή είναι μια λαχτάρα βαθιά ριζωμένη σε σκύλους. Οι πρόγονοί τους, οι λύκοι, είναι γνωστό ότι έχουν μεταναστευτικές συνήθειες, διασχίζουν πολλά μίλια για αναζήτηση νέων περιοχών για κυνήγι. Τα κατοικίδια σκυλιά κληρονόμησαν αυτή τη διάθεση για περπάτημα.  Έτσι εξηγείται η χαρά τους όταν βλέπουν το λουρί.

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τις γάτες

                Εδώ έχουμε δύο σημεία να εξετάσουμε:
                1ο:  Η γάτα είναι πιο «μοναχική» και λιγότερο διαδραστική με τους ιδιοκτήτες από ότι τα σκυλιά. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πιο ανεξάρτητη προσωπικότητα. Δεν είναι σύνηθες,  για παράδειγμα, να παίρνετε μια γάτα σε περιπάτους.
                2ο:  Οι γάτες είναι κυνηγοί και εξερευνητές από τη γέννησή τους, με μια ισχυρή εδαφική τάση. Η συνήθεια να κάνει γύρους και περιηγήσεις στο έδαφός της, είναι τόσο χαρακτηριστική συμπεριφορά της γάτας, αλλά και ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους και της ευημερίας της. Στη φύση, τα αιλουροειδή είναι μοναχικά και εξερευνούν τεράστιες περιοχές, ξοδεύοντας μεγάλη ενέργεια στην αναζήτηση της περιοχής τους.
                Όσον αφορά το πρώτο σημείο, είναι πολύ απλό. Ξέρετε γιατί η γάτα σας τρέχει σαν τρελή γύρω από το σπίτι, κυνηγώντας ένα έντομο, ή γιατί επιτίθεται ξαφνικά στο πόδι σας;  Αυτό είναι το ένστικτο του κυνηγού μέσα στο σπίτι και δεν χρειάζεται να περιοριστεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε ή να δείχνουμε ενδιαφέρον για αυτές τις δραστηριότητες. Και είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στον λεγόμενο περιβαλλοντικό εμπλουτισμό. Αυτό σημαίνει, εφοδιάστε το σπίτι σας με παιχνίδια και εγκαταστάσεις που ενθαρρύνουν το κυνήγι, την αναρρίχηση και το ξύσιμο.  Με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνετε την σωματική δραστηριότητα με φυσικό και ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο για αυτές.

Συμβουλές για σωματικές δραστηριότητες με το κατοικίδιό σας

                Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του φίλου σας κατά τη διάρκεια των περιπάτων. Αντίθετα από εμάς, τα σκυλιά δεν ιδρώνουν και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία μόνα τους και ο αέρας διαπερνά γρηγορότερα στα πνευμόνια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν βάζουν τη γλώσσα έξω, σημαίνει ότι ήρθε η «Ώρα για ξεκούραση»!!  Θυμηθείτε ότι τα σκληρά ή ζεστά δάπεδα μπορούν να βλάψουν και να τραυματίσουν τα πόδια τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:  Μην ξεχάσετε να πάρετε ένα μπολ και νερό για να το προσφέρετε και πλαστικές σακούλες για να συλλέξετε τα περιττώματα.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Σύγκριση