Boutos Pets https://boutos-pets.gr/ Ζωοτροφές Εξοπλισμοί Σκύλος Γάτα Καναρίνι Περιστέρι | ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΤΟΥ Tue, 18 Apr 2023 11:51:25 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://boutos-pets.gr/wp-content/uploads/2023/02/cropped-BoutosPets_Symbol_Trans-32x32.png Boutos Pets https://boutos-pets.gr/ 32 32 Πιστοποίηση ISO 22000:2018 https://boutos-pets.gr/pistopoiisi-iso-22000/ Tue, 18 Apr 2023 09:50:21 +0000 https://boutos-pets.gr/?p=27864 Πιστοποίηση ISO 22000:2018 Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι μετά από επιτυχή επιθεώρηση η ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΤΟΥ ΟΕ πιστοποιήθηκε με το διεθνές σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2018 από τον διαπιστευμένο φορέα Q-Check. Από τη έναρξη της λειτουργίας μας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας, εφαρμόζουμε το διεθνές πρότυπο διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2018 και φροντίζουμε όλοι οι προμηθευτές μας να […]

Το άρθρο Πιστοποίηση ISO 22000:2018 εμφανίστηκε πρώτα στο Boutos Pets.

]]>

Πιστοποίηση ISO 22000:2018

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι μετά από επιτυχή επιθεώρηση η ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΤΟΥ ΟΕ πιστοποιήθηκε με το διεθνές σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2018 από τον διαπιστευμένο φορέα Q-Check.

Από τη έναρξη της λειτουργίας μας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας, εφαρμόζουμε το διεθνές πρότυπο διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2018 και φροντίζουμε όλοι οι προμηθευτές μας να είναι πιστοποιημένοι με τα ανάλογα πρότυπα HACCP και ISO.

To ISO 22000:2018 είναι ένα πρότυπο το οποίο εκπονήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και προδιαγράφει τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προϊόντων τους από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση μας στις μεταβαλλόμενες και αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς εφαρμόζοντας επιπλέον πρότυπα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων.

Boutos Pets

Το άρθρο Πιστοποίηση ISO 22000:2018 εμφανίστηκε πρώτα στο Boutos Pets.

]]>
Πέντε Τρόποι για να κάνετε το Κατοικίδιό σας Ευτυχισμένο https://boutos-pets.gr/pente-tropoi-katoikidio-eutixismeno/ Wed, 08 Mar 2023 07:00:39 +0000 https://wpbingosite.com/wordpress/petio/?p=3974 Τι κάνετε για να κάνετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο ευτυχισμένο; Πόσο πρωτότυποι είστε όταν σκέφτεστε μια χειρονομία, ένα δώρο, ένα πάρτι που διοργανώνεται για τους ανθρώπους που αγαπάτε; Ας σκεφτούμε τι μπορείτε να κάνετε με τον τετράποδο φίλο σας. Είναι τα γενέθλια του φίλου μας: – πρέπει να σκεφτούμε ένα δώρο που […]

Το άρθρο Πέντε Τρόποι για να κάνετε το Κατοικίδιό σας Ευτυχισμένο εμφανίστηκε πρώτα στο Boutos Pets.

]]>
Τι κάνετε για να κάνετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο ευτυχισμένο; Πόσο πρωτότυποι είστε όταν σκέφτεστε μια χειρονομία, ένα δώρο, ένα πάρτι που διοργανώνεται για τους ανθρώπους που αγαπάτε; Ας σκεφτούμε τι μπορείτε να κάνετε με τον τετράποδο φίλο σας.

Είναι τα γενέθλια του φίλου μας:

– πρέπει να σκεφτούμε ένα δώρο που του αρέσει, που τον ικανοποιεί, που χρειάζεται
– πρέπει να οργανώσουμε ένα πάρτι με όλους τους άλλους φίλους και τους ανθρώπους που αγαπάει
– πρέπει να ετοιμάσουμε το αγαπημένο του πιάτο, ένα κέικ ή μια τούρτα
– πρέπει να οργανώσουμε μια εκδήλωση και να επιλέξουμε τη σωστή μουσική.
Με αυτόν τον τρόπο, η επιτυχία της σκέψης μας θα διασφαλιστεί.
Εάν ένα από αυτά τα στοιχεία αποτύχει, εάν δεν καλλιεργήσουμε τη φιλία με προσεκτικό, σταθερό τρόπο και με σεβασμό, η σχέση μπορεί να επιδεινωθεί και να αποτύχει με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να φροντίζουμε τον φίλο μας.

Έτσι ακριβώς λειτουργεί και με το κατοικίδιο!

Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να εξανθρωπίσουμε τα κατοικίδια ζώα μας, θα πρέπει να θεωρούνται ακριβώς όπως οι καλύτεροι φίλοι μας. Ακόμα και τα κατοικίδια έχουν συγκεκριμένες ανάγκες που είναι διαφορετικές για καθένα από αυτά, εξαιτίας αυτού, πρέπει να θυμόμαστε να τα φροντίζουμε καθημερινά, για την ευημερία τους.
Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα, ανακαλύπτοντας τη σημασία 5 θεμελιωδών θεμάτων για την ευημερία του κατοικίδιου ζώου.

1- Ζυγίστε το κατοικίδιο τουλάχιστον μία φορά το μήνα και λάβετε υπόψη:

Με μια πολύ απλή επέμβαση όπως αυτή, μπορείτε αμέσως να καταλάβετε εάν ο σκύλος και η γάτα έχουν το σωστό βάρος, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένα «τεστ» για την υγεία του κατοικίδιου ζώου. Εάν αυξάνεται ή μειώνεται με ασυνήθιστο τρόπο, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επικίνδυνη αλλαγή για το κατοικίδιό σας.

2- Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας:

Ακριβώς όπως συμβαίνει για τους περιοδικούς ελέγχους που κάνουμε από γιατρούς και ειδικούς, ακόμη και για το κατοικίδιο ζώο, είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε περιοδικούς ελέγχους και επισκέψεις με όσους γνωρίζουν απόλυτα τη φύση και την ευημερία τους. Η συνάντηση με τον κτηνίατρο θα βοηθήσει το κατοικίδιο να εξοικειωθεί και να αλληλεπιδράσει με τους ανθρώπους, χωρίς να τους φοβάται. Φυσικά ο έλεγχος είναι σημαντικός ακόμα κι αν το κατοικίδιο φαίνεται ή είναι υγιές.

3- Επιτρέψτε στο κατοικίδιο να ασκεί σωματική δραστηριότητα:

Ο σκύλος και η γάτα είναι ζώα με διαφορετικές συνήθειες, με τον δικό τους τρόπο, πρέπει να ασκήσουν μια σωστή δραστηριότητα. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο γυμναστήριο και παίζουν σπορ, έτσι και τα κατοικίδια πρέπει να είναι σε θέση να τρέχουν, να πηδούν, να διασκεδάζουν, να παίζουν με τον τρόπο που τους αρέσει. Να είστε υπομονετικοί και αφιερώστε το σωστό χρονικό διάστημα στο κατοικίδιο ζώο σας για να τονώσετε την «αθλητική τους ζωή».

4- Είναι σημαντικό να παίζετε μαζί τους:

Όταν ήμασταν παιδιά, παίζαμε, προσομοιώναμε χαρακτήρες και καταστάσεις, κοινωνικοποιηθήκαμε και ανακαλύψαμε τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για το κατοικίδιο, επιτρέποντάς του να κοινωνικοποιηθεί και να πειραματιστεί είναι θεμελιώδες. Κάντε το γνωστό σε άλλα άτομα του είδους του, με τρόπο και σε προστατευμένο περιβάλλον. Διδάξτε το να σέβεται τους χώρους, παίξτε μαζί του με ειλικρίνεια και επιλέξτε προσεκτικά τα παιχνίδια, κατά προτίμηση όχι πάρα πολλά. Α, θυμηθείτε να τις αλλάζετε από καιρό σε καιρό για να αποφύγετε την πλήξη και να τον ενθαρρύνετε. P.S. Θυμηθείτε την εναλλακτική δραστηριότητα και χαλάρωση. Θα δείτε ότι θα περάσετε υπέροχα μαζί του.

5- Και μετά από όλες αυτές τις δραστηριότητες;

Το μόνο που μένει είναι να επιλέξουμε προσεκτικά τη διατροφή του κατοικίδιου για να το κάνουμε ακόμα πιο ευτυχισμένο. Η Farmina σας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, τόσο ξηρών όσο και υγρών, που γεννιούνται από προσεκτική έρευνα και τη συνάντηση μεταξύ της φύσης και της επιστήμης. Κάθε προϊόν έχει σχεδιαστεί για να είναι νόστιμο, πλήρες, υγιεινό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου με συγκεκριμένο τρόπο.

Το άρθρο Πέντε Τρόποι για να κάνετε το Κατοικίδιό σας Ευτυχισμένο εμφανίστηκε πρώτα στο Boutos Pets.

]]>
Διαιτητικές ανάγκες των νεογέννητων κατοικιδίων https://boutos-pets.gr/diaititikes-anagkes-neogeniton-katikidion/ Wed, 08 Feb 2023 01:33:00 +0000 https://wpbingosite.com/wordpress/petio/?p=3971 Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για όσους αγαπούν τα ζώα είναι να αντισταθούν στην ομορφιά και το νάζι ενός μικρού μωρού κατοικιδίου. Ποιος δεν θα ήθελε να πάρει ένα σπίτι του; Τα κουτάβια και τα γατάκια είναι συναρπαστικά και διασκεδαστικά. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η φροντίδα ενός νεογέννητου ή πρόσφατα απογαλακτισμένου ζώου δεν […]

Το άρθρο Διαιτητικές ανάγκες των νεογέννητων κατοικιδίων εμφανίστηκε πρώτα στο Boutos Pets.

]]>
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για όσους αγαπούν τα ζώα είναι να αντισταθούν στην ομορφιά και το νάζι ενός μικρού μωρού κατοικιδίου. Ποιος δεν θα ήθελε να πάρει ένα σπίτι του; Τα κουτάβια και τα γατάκια είναι συναρπαστικά και διασκεδαστικά. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η φροντίδα ενός νεογέννητου ή πρόσφατα απογαλακτισμένου ζώου δεν είναι απλή και πρέπει να παρατηρήσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά και να δώσουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Στο σημερινό άρθρο, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διατροφικές ανάγκες των κουταβιών και των γατών.

Βασική φροντίδα των κατοικιδίων

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε την ηλικία του κατοικιδίου που έχετε υπό τη φροντίδα σας. Όποτε είναι δυνατόν, το καλύτερο είναι να αφήσουμε το κουτάβι να θηλάσει τη μητέρα του μέχρι την ηλικία των 45 ημερών, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι συχνά καταλήγουμε να παίρνουμε ζώα μικρότερα από αυτά, ειδικά σε περιπτώσεις υιοθεσίας ή όταν η μητέρα πεθαίνει αμέσως μετά τον τοκετό.

– Η διατροφή ενός νεογέννητου ζώου χωρίς μητέρα: αυτή η φάση είναι κρίσιμη για το ζώο και συνιστάται επομένως η καθοδήγηση ενός κτηνιάτρου λίγο μετά τη διάσωση του ζώου. Σε αυτή την ηλικία, το ζώο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και πρέπει να ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα, εκτός από την επαρκή διατροφή.

Για τη διατροφή του ζώου στο στάδιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, το οποίο πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον μέχρι την τέταρτη εβδομάδα ζωής μέσω μίας φιάλης, σταγονόμετρου ή σύριγγας χωρίς βελόνα. Για να αποκτήσετε αυτό το υποκατάστατο γάλακτος, έχετε την επιλογή να το αγοράσετε έτοιμο σε καταστήματα κατοικιδίων ζώων ή να ζητήσετε μια σπιτική συνταγή από τον κτηνίατρο της εμπιστοσύνης σας. Αποφύγετε να δώσετε καθαρό γάλα αγελάδων, χρησιμοποιώντας το μόνο ως έσχατη λύση. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι, όταν χρησιμοποιείτε μια φιάλη, το κατοικίδιο μωρό σας πρέπει να στέκεται, επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού εάν το πάρει ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένο. Η θερμοκρασία του γάλακτος είναι επίσης σημαντική και πρέπει να φτάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου (98,6 Fahrenheit). Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα συχνότητας και ημερήσιας δόσης γάλακτος για τη διατροφή των μωρών:

Ηλικία κατοικιδίου Συχνότητα ταΐσματος Καθημερινή δοσολογία/100γρ σωματικού βάρους (βλέπε την ετικέτα εάν χρησιμοποιείτε βιομηχανοποιημένο υποκατάστατο γάλακτος)
Τις πρώτες 2 ημέρες ζωής 8 φορές την ημέρα (κάθε 3 ώρες) 10-13mL (0.33-0.43 fl. oz.)
1η εβδομάδα 6 φορές την ημέρα (κάθε 4 ώρες) 13-15mL (0.43-0.50 fl. oz.)
‘Έως 15 ημερών 5 φορές την ημέρα 17-18mL (0.57-0.60 fl. oz.)
Μέχρι την 4η ή 5η εβδομάδα 4 φορές την ημέρα 20-22mL (0.33-0.43 fl. oz.)

Πηγή: προσαρμοσμένο από το Prats (2005)
Το παραπάνω παράδειγμα είναι μια πρόταση, βασισμένη στην εμπειρία των κτηνιάτρων, και αντιπροσωπεύει μια μη ειδική περίπτωση. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας για την προσαρμογή της τροφοδοσίας του νεογέννητου για κάθε περίπτωση χωριστά.
Από την 3η εβδομάδα, αρχίστε να εισάγετε σταδιακά τροφές απογαλακτισμού, οι οποίες μπορούν να αγοραστούν από pet shop ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρή τροφή για κουτάβια και γατάκια μαλακωμένη σε ζεστό νερό.

– Διατροφή ενός ζώου μετά από την 4η εβδομάδα: σε αυτή την ηλικία, η σίτιση του κατοικίδιου ζώου σας είναι ευκολότερη. Ο βασικός κανόνας είναι: να προσφέρονται τροφές μόνο για γατάκια / κουτάβια. Οι τροφές που παράγονται από τη βιομηχανία τροφίμων για ζώα συντροφιάς είναι σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων ζώων και σύσταση που είναι βασισμένη σε δεκαετίες μελετών σχετικά με τη φυσιολογία και τη διατροφή των σκύλων και των γατών.

Το πρόγραμμα σίτισης είναι επίσης πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο, αφού τα κατοικίδια μωρά έχουν υψηλή ζήτηση ενέργειας και επιταχυνόμενο μεταβολισμό που “καίει” γρήγορα τις θερμίδες που καταναλώθηκαν. Πρέπει να παρέχουμε την ποσότητα τροφής που αναγράφεται στη συσκευασία των τροφών ή που προτείνεται από τον Διατροφικό Σύμβουλο της Farmina, διαιρούμενη σε 3 με 4 μερίδες την ημέρα.

Διατροφικές ανάγκες των κατοικίδιων ζώων

Τα σκυλιά και οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και τους είναι απαραίτητες πηγές ζωικής πρωτεΐνης και λίπους υψηλής ποιότητας. Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι φυτικής προέλευσης, εάν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την πέψη από σαρκοφάγα ζώα (επεξεργασία που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς στην πρώτη ύλη τους για την παροχή τροφής με υψηλή αφομοιωσιμότητα και απόδοση). Το σκυλί έχει μια συγκεκριμένη προσαρμογή για την πέψη των λαχανικών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει μια διατροφή πλούσια σε τέτοια τρόφιμα. Από την άλλη πλευρά, οι γάτες είναι πολύ λιγότερο προσαρμοσμένες στην πρόσληψη υδατανθράκων και τροφίμων φυτικής προέλευσης, οπότε η διατροφή τους χρειάζεται υψηλότερο επίπεδο πρωτεϊνών και χαμηλότερο σε υδατάνθρακες και προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Τα κουτάβια και τα γατάκια θα πρέπει να τρέφονται μόνο με συγκεκριμένη τροφή κατάλληλη για την ηλικιακή τους περίοδο, λόγω:
– Αυξημένης ζήτησης ενέργειας: δεδομένου ότι ο οργανισμός τους βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη, η ενεργειακή ζήτηση ενός μωρού κατοικίδιου είναι υψηλότερη από εκείνη ενός ενήλικου ζώου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τροφή για μικρά κατοικίδια ζώα είναι πιο θερμιδική, δηλ. ικανή να παρέχει περισσότερη ενέργεια στο ζώο. Κατά συνέπεια, η σίτιση των κουταβιών πρέπει να έχει υψηλότερο ποσοστό λίπους, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τα σαρκοφάγα ζώα.
– Ανάγκη από πρωτεΐνες: για τον ίδιο λόγο της ζήτησης ενέργειας – υψηλό ποσοστό ανάπτυξης – υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη πρωτεϊνών, περίπου 30-35% περισσότερο από το ενήλικο ζώο. Τα αμινοξέα που βρίσκονται σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι απαραίτητα για την κατασκευή των ιστών και των οργάνων του αναπτυσσόμενου ζώου.
– Ασβέστιο και φώσφορος: αυτά θεωρούνται μεταλλεύματα υψίστης σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου, αλλά κατά την αρχική τους φάση είναι ακόμη πιο σημαντικά για μια πιο υγιή ανάπτυξη. Το ασβέστιο πρέπει να υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες ώστε να υποστηρίζει την ανάπτυξη οστών και δοντιών. Αν το ασβέστιο δεν είναι αρκετό, το σώμα θα το αφαιρέσει από τα οστά για να το χρησιμοποιήσει στις ζωτικές λειτουργίες όπου απαιτείται αυτό το μέταλλο, όπως στις συσπάσεις των μυών (συμπεριλαμβανομένων των συσπάσεων της καρδιάς). Ο φωσφόρος πρέπει να υπάρχει σε μια ορισμένη αναλογία, ώστε ο μεταβολισμός να μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλα το ασβέστιο. Μόνο τα τρόφιμα που συντάσσονται από κτηνιάτρους που ειδικεύονται στη διατροφή και από τη βιομηχανία ζωοτροφών περιέχουν τη σωστή αναλογία ασβεστίου / φωσφόρου. Αξίζει να θυμηθείτε ότι αν τα κουτάβια σας τροφοδοτούνται σωστά με βιομηχανοποιημένες τροφές, δεν πρέπει να καταναλώνουν ασβέστιο μέσω συμπληρωμάτων, εκτός εάν υπάρχουν κτηνιατρικές συστάσεις.
– Βιταμίνες και άλλα μέταλλα: Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να είναι σωστά ισορροπημένα στη σίτιση των κουταβιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλιστεί, σε τροφές που παρασκευάζονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, ότι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι παρόντα σε κατάλληλη αναλογία.

Ειδικά χαρακτηριστικά της διατροφής της γάτας

Οι γάτες διαφέρουν πολύ από τα σκυλιά, θεωρούνται αυστηρά σαρκοφάγα ζώα. Οι γάτες έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες στρατηγικές μεταβολισμού πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπών και βιταμινών. Η ελάχιστη ανάγκη πρωτεΐνης μιας αναπτυσσόμενης γάτας είναι περίπου 50% μεγαλύτερη από εκείνη ενός σκύλου της ίδιας ηλικίας.
Τα γατάκια έχουν ειδικές ανάγκες όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως συμβαίνει με τις βιταμίνες Α και D, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν σε ποσότητες περίπου τριπλάσιες από αυτές που είναι απαραίτητες για έναν ενήλικα. Άλλες θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες μόνο για τις γάτες είναι η ταυρίνη, επειδή δεν μπορούν να την συνθέσουν.
Η φροντίδα του κατοικίδιου σας σημαίνει επίσης να φροντίζετε τη διατροφή του, να επιλέγετε μόνο πλήρες τροφές, να έχετε την ανάπτυξή του υπό έλεγχο και να γνωρίζετε ότι έχετε την υποστήριξή μας, για να μας βρείτε επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.farmina.com/nutritionalsupport

Συμπέρασμα
Όπως μπορείτε να δείτε, η σωστή διατροφή των μωρών κατοικιδιών απαιτεί προσοχή. Συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας! Μπορούν να σας συμβουλεύσουν, ειδικά στις πιο ευαίσθητες περιπτώσεις, όπως τα νεογέννητα ζώα. Επιλέξτε προϊόντα που ελέγχονται και εγκρίνονται από την αγορά και πάντα χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες τροφές για κάθε μία από τις φάσεις της ζωής των “καλύτερων φίλων” μας.

Πηγές:

-DOMINGOS, T.C.S; ROCHA, Α.Α. CUNHA, Ι.Ο.Ν. Βασική φροντίδα για τις εγκύους και τα νεογέννητα σκυλιά και των αιλουροειδών: ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Βραζιλιάνικο περιοδικό ζωικής επιστήμης, 2008.
-FEDIAF – ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία για τις βιομηχανίες τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων Ζώων. Διατροφικές Οδηγίες για Πλήρεις και Συμπληρωματικές Τροφές για Γάτες και Σκύλους
-PRATS, νεογέννητο A. Período. Συντάκτης βιβλιοθήκης, São Caetano do Sul – São Paulo, 2005.

Το άρθρο Διαιτητικές ανάγκες των νεογέννητων κατοικιδίων εμφανίστηκε πρώτα στο Boutos Pets.

]]>
Ο Ρόλος της Σωματικής Δραστηριότητας στον Έλεγχο της Παχυσαρκίας στα Ζώα https://boutos-pets.gr/somatiki-drastiriotita-pachisarkia-zoa/ Wed, 30 May 2018 01:42:28 +0000 https://wpbingosite.com/wordpress/petio/?p=3976 Όπως είδαμε σε ένα προηγούμενο άρθρο στο blog μας, η παχυσαρκία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του κατοικίδίου μας. Διαβήτης, προβλήματα με τις αρθρώσεις, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα είναι μερικά από τα πιο ανησυχητικά. Γενικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε ότι μια παχύσαρκη γάτα ή σκύλος μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο χαρούμενο ζώο, διότι αυτό δεν […]

Το άρθρο Ο Ρόλος της Σωματικής Δραστηριότητας στον Έλεγχο της Παχυσαρκίας στα Ζώα εμφανίστηκε πρώτα στο Boutos Pets.

]]>

Όπως είδαμε σε ένα προηγούμενο άρθρο στο blog μας, η παχυσαρκία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του κατοικίδίου μας. Διαβήτης, προβλήματα με τις αρθρώσεις, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα είναι μερικά από τα πιο ανησυχητικά. Γενικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε ότι μια παχύσαρκη γάτα ή σκύλος μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο χαρούμενο ζώο, διότι αυτό δεν είναι απλώς θέμα πρόληψης των ασθενειών, αλλά αφορά και τη γενική ποιότητα ζωής. Ένα ζώο παχύσαρκο θα στερηθεί την ενέργεια και την διάθεσή του για τις ημερήσιες δραστηριότητες και για τα παιχνίδια.
                Οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η διαδικασία απώλειας βάρους του κατοικίδιου ζώου σας πρέπει απαραιτήτως να επιβλέπεται από έναν κτηνίατρο, ειδικά όσον αφορά την επιλογή ενός επαρκούς πλάνου διατροφής και την καθιέρωση ενός προγράμματος φυσικής άσκησης που δεν θα βάλει το κατοικίδιό σας σε κίνδυνο. Παράγοντες όπως η φυλή, το μέγεθος, το βάρος και η ύπαρξη ασθενειών, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή του διατροφικού πλάνου για κάθε ζώο και μόνο η στενή επίβλεψη του κτηνιάτρου μπορεί να σας διασφαλίσει ένα σωστό αποτέλεσμα.
                Σε αυτό το άρθρο, θα τονίσουμε τη σημασία της σωματικής άσκησης στη ρουτίνα του κατοικίδίου σας και θα αναφέρουμε επίσης ορισμένα σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την καθιέρωση αυτής της συνήθειας που είναι τόσο υγιής και για τους δυο σας.

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας

                Η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για σκύλους και γάτες για διάφορους λόγους. Εκτός από την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, βελτιώνει την καρδιαγγειακή ρύθμιση και την αναπνοή, τις αρθρώσεις και τους μύες και κυρίως, συμβάλλει στην ευημερία του ζώου.
                Δεδομένου ότι τα κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, η υιοθέτηση της συνήθειας της σωματικής δραστηριότητας θα συμβάλει επίσης για μια υγιέστερη γήρανση με μεγαλύτερη ποιότητα ζωής, που βοηθά στην αποφυγή διάφορων προβλημάτων που μπορούν να εμφανιστούν στα γηρατειά.
                Και για εκείνους που έχουν κατοικίδια που είναι αγχωτικά ή/καιέχουν προβλήματα συμπεριφοράς, η σωματική δραστηριότητα είναι μια  «ιερή  θεραπεία». Στα ζώα που αρχίζουν να ασκούνται τακτικά, μειώνονται τα συμπτώματά τους από διαταραχές συμπεριφοράς σε μεγάλο βαθμό όπως και οι συνήθειες της καταστροφής των αντικειμένων.  Ξοδεύοντας την ενέργειά τους με τις ασκήσεις, θα γίνουν πιο ήρεμα, λιγότερο ανήσυχα και ως εκ τούτου καλύτεροι σύντροφοι. Η κοινωνικοποίηση του κατοικιδίου επωφελείται επίσης από την σωματική άσκηση.

Η σημασία της βόλτας για σκύλους

                Τα σκυλιά είναι ζώα που τους αρέσει το περπάτημα στη φύση. Αυτός είναι ο λόγος που υποφέρουν τόσο πολύ όταν δεν τους προσφέρουμε την ευκαιρία να περπατήσουν ή να ασκήσουν μια άλλη σωματική δραστηριότητα. Σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και ακόμη και προβλήματα υγείας μπορεί να προέλθει από την έλλειψη άσκησης, όπως ήδη εξηγείται παραπάνω.
                Αυτή είναι μια λαχτάρα βαθιά ριζωμένη σε σκύλους. Οι πρόγονοί τους, οι λύκοι, είναι γνωστό ότι έχουν μεταναστευτικές συνήθειες, διασχίζουν πολλά μίλια για αναζήτηση νέων περιοχών για κυνήγι. Τα κατοικίδια σκυλιά κληρονόμησαν αυτή τη διάθεση για περπάτημα.  Έτσι εξηγείται η χαρά τους όταν βλέπουν το λουρί.

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τις γάτες

                Εδώ έχουμε δύο σημεία να εξετάσουμε:
                1ο:  Η γάτα είναι πιο «μοναχική» και λιγότερο διαδραστική με τους ιδιοκτήτες από ότι τα σκυλιά. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πιο ανεξάρτητη προσωπικότητα. Δεν είναι σύνηθες,  για παράδειγμα, να παίρνετε μια γάτα σε περιπάτους.
                2ο:  Οι γάτες είναι κυνηγοί και εξερευνητές από τη γέννησή τους, με μια ισχυρή εδαφική τάση. Η συνήθεια να κάνει γύρους και περιηγήσεις στο έδαφός της, είναι τόσο χαρακτηριστική συμπεριφορά της γάτας, αλλά και ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους και της ευημερίας της. Στη φύση, τα αιλουροειδή είναι μοναχικά και εξερευνούν τεράστιες περιοχές, ξοδεύοντας μεγάλη ενέργεια στην αναζήτηση της περιοχής τους.
                Όσον αφορά το πρώτο σημείο, είναι πολύ απλό. Ξέρετε γιατί η γάτα σας τρέχει σαν τρελή γύρω από το σπίτι, κυνηγώντας ένα έντομο, ή γιατί επιτίθεται ξαφνικά στο πόδι σας;  Αυτό είναι το ένστικτο του κυνηγού μέσα στο σπίτι και δεν χρειάζεται να περιοριστεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε ή να δείχνουμε ενδιαφέρον για αυτές τις δραστηριότητες. Και είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στον λεγόμενο περιβαλλοντικό εμπλουτισμό. Αυτό σημαίνει, εφοδιάστε το σπίτι σας με παιχνίδια και εγκαταστάσεις που ενθαρρύνουν το κυνήγι, την αναρρίχηση και το ξύσιμο.  Με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνετε την σωματική δραστηριότητα με φυσικό και ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο για αυτές.

Συμβουλές για σωματικές δραστηριότητες με το κατοικίδιό σας

                Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του φίλου σας κατά τη διάρκεια των περιπάτων. Αντίθετα από εμάς, τα σκυλιά δεν ιδρώνουν και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία μόνα τους και ο αέρας διαπερνά γρηγορότερα στα πνευμόνια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν βάζουν τη γλώσσα έξω, σημαίνει ότι ήρθε η «Ώρα για ξεκούραση»!!  Θυμηθείτε ότι τα σκληρά ή ζεστά δάπεδα μπορούν να βλάψουν και να τραυματίσουν τα πόδια τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:  Μην ξεχάσετε να πάρετε ένα μπολ και νερό για να το προσφέρετε και πλαστικές σακούλες για να συλλέξετε τα περιττώματα.

Το άρθρο Ο Ρόλος της Σωματικής Δραστηριότητας στον Έλεγχο της Παχυσαρκίας στα Ζώα εμφανίστηκε πρώτα στο Boutos Pets.

]]>