Boutos Pets

Boutos Pets

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για όσους αγαπούν τα ζώα είναι να αντισταθούν στην ομορφιά και το νάζι ενός μικρού μωρού κατοικιδίου. Ποιος δεν θα ήθελε να πάρει ένα σπίτι του; Τα κουτάβια και τα γατάκια είναι συναρπαστικά και διασκεδαστικά. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η φροντίδα ενός νεογέννητου ή πρόσφατα απογαλακτισμένου ζώου δεν είναι απλή και πρέπει να παρατηρήσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά και να δώσουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Στο σημερινό άρθρο, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διατροφικές ανάγκες των κουταβιών και των γατών.

Βασική φροντίδα των κατοικιδίων

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε την ηλικία του κατοικιδίου που έχετε υπό τη φροντίδα σας. Όποτε είναι δυνατόν, το καλύτερο είναι να αφήσουμε το κουτάβι να θηλάσει τη μητέρα του μέχρι την ηλικία των 45 ημερών, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι συχνά καταλήγουμε να παίρνουμε ζώα μικρότερα από αυτά, ειδικά σε περιπτώσεις υιοθεσίας ή όταν η μητέρα πεθαίνει αμέσως μετά τον τοκετό.

– Η διατροφή ενός νεογέννητου ζώου χωρίς μητέρα: αυτή η φάση είναι κρίσιμη για το ζώο και συνιστάται επομένως η καθοδήγηση ενός κτηνιάτρου λίγο μετά τη διάσωση του ζώου. Σε αυτή την ηλικία, το ζώο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και πρέπει να ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα, εκτός από την επαρκή διατροφή.

Για τη διατροφή του ζώου στο στάδιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, το οποίο πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον μέχρι την τέταρτη εβδομάδα ζωής μέσω μίας φιάλης, σταγονόμετρου ή σύριγγας χωρίς βελόνα. Για να αποκτήσετε αυτό το υποκατάστατο γάλακτος, έχετε την επιλογή να το αγοράσετε έτοιμο σε καταστήματα κατοικιδίων ζώων ή να ζητήσετε μια σπιτική συνταγή από τον κτηνίατρο της εμπιστοσύνης σας. Αποφύγετε να δώσετε καθαρό γάλα αγελάδων, χρησιμοποιώντας το μόνο ως έσχατη λύση. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι, όταν χρησιμοποιείτε μια φιάλη, το κατοικίδιο μωρό σας πρέπει να στέκεται, επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού εάν το πάρει ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένο. Η θερμοκρασία του γάλακτος είναι επίσης σημαντική και πρέπει να φτάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου (98,6 Fahrenheit). Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα συχνότητας και ημερήσιας δόσης γάλακτος για τη διατροφή των μωρών:

Ηλικία κατοικιδίου Συχνότητα ταΐσματος Καθημερινή δοσολογία/100γρ σωματικού βάρους (βλέπε την ετικέτα εάν χρησιμοποιείτε βιομηχανοποιημένο υποκατάστατο γάλακτος)
Τις πρώτες 2 ημέρες ζωής 8 φορές την ημέρα (κάθε 3 ώρες) 10-13mL (0.33-0.43 fl. oz.)
1η εβδομάδα 6 φορές την ημέρα (κάθε 4 ώρες) 13-15mL (0.43-0.50 fl. oz.)
‘Έως 15 ημερών 5 φορές την ημέρα 17-18mL (0.57-0.60 fl. oz.)
Μέχρι την 4η ή 5η εβδομάδα 4 φορές την ημέρα 20-22mL (0.33-0.43 fl. oz.)

Πηγή: προσαρμοσμένο από το Prats (2005)
Το παραπάνω παράδειγμα είναι μια πρόταση, βασισμένη στην εμπειρία των κτηνιάτρων, και αντιπροσωπεύει μια μη ειδική περίπτωση. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας για την προσαρμογή της τροφοδοσίας του νεογέννητου για κάθε περίπτωση χωριστά.
Από την 3η εβδομάδα, αρχίστε να εισάγετε σταδιακά τροφές απογαλακτισμού, οι οποίες μπορούν να αγοραστούν από pet shop ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρή τροφή για κουτάβια και γατάκια μαλακωμένη σε ζεστό νερό.

– Διατροφή ενός ζώου μετά από την 4η εβδομάδα: σε αυτή την ηλικία, η σίτιση του κατοικίδιου ζώου σας είναι ευκολότερη. Ο βασικός κανόνας είναι: να προσφέρονται τροφές μόνο για γατάκια / κουτάβια. Οι τροφές που παράγονται από τη βιομηχανία τροφίμων για ζώα συντροφιάς είναι σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων ζώων και σύσταση που είναι βασισμένη σε δεκαετίες μελετών σχετικά με τη φυσιολογία και τη διατροφή των σκύλων και των γατών.

Το πρόγραμμα σίτισης είναι επίσης πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο, αφού τα κατοικίδια μωρά έχουν υψηλή ζήτηση ενέργειας και επιταχυνόμενο μεταβολισμό που “καίει” γρήγορα τις θερμίδες που καταναλώθηκαν. Πρέπει να παρέχουμε την ποσότητα τροφής που αναγράφεται στη συσκευασία των τροφών ή που προτείνεται από τον Διατροφικό Σύμβουλο της Farmina, διαιρούμενη σε 3 με 4 μερίδες την ημέρα.

Διατροφικές ανάγκες των κατοικίδιων ζώων

Τα σκυλιά και οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και τους είναι απαραίτητες πηγές ζωικής πρωτεΐνης και λίπους υψηλής ποιότητας. Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι φυτικής προέλευσης, εάν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την πέψη από σαρκοφάγα ζώα (επεξεργασία που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς στην πρώτη ύλη τους για την παροχή τροφής με υψηλή αφομοιωσιμότητα και απόδοση). Το σκυλί έχει μια συγκεκριμένη προσαρμογή για την πέψη των λαχανικών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει μια διατροφή πλούσια σε τέτοια τρόφιμα. Από την άλλη πλευρά, οι γάτες είναι πολύ λιγότερο προσαρμοσμένες στην πρόσληψη υδατανθράκων και τροφίμων φυτικής προέλευσης, οπότε η διατροφή τους χρειάζεται υψηλότερο επίπεδο πρωτεϊνών και χαμηλότερο σε υδατάνθρακες και προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Τα κουτάβια και τα γατάκια θα πρέπει να τρέφονται μόνο με συγκεκριμένη τροφή κατάλληλη για την ηλικιακή τους περίοδο, λόγω:
– Αυξημένης ζήτησης ενέργειας: δεδομένου ότι ο οργανισμός τους βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη, η ενεργειακή ζήτηση ενός μωρού κατοικίδιου είναι υψηλότερη από εκείνη ενός ενήλικου ζώου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τροφή για μικρά κατοικίδια ζώα είναι πιο θερμιδική, δηλ. ικανή να παρέχει περισσότερη ενέργεια στο ζώο. Κατά συνέπεια, η σίτιση των κουταβιών πρέπει να έχει υψηλότερο ποσοστό λίπους, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τα σαρκοφάγα ζώα.
– Ανάγκη από πρωτεΐνες: για τον ίδιο λόγο της ζήτησης ενέργειας – υψηλό ποσοστό ανάπτυξης – υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη πρωτεϊνών, περίπου 30-35% περισσότερο από το ενήλικο ζώο. Τα αμινοξέα που βρίσκονται σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι απαραίτητα για την κατασκευή των ιστών και των οργάνων του αναπτυσσόμενου ζώου.
– Ασβέστιο και φώσφορος: αυτά θεωρούνται μεταλλεύματα υψίστης σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου, αλλά κατά την αρχική τους φάση είναι ακόμη πιο σημαντικά για μια πιο υγιή ανάπτυξη. Το ασβέστιο πρέπει να υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες ώστε να υποστηρίζει την ανάπτυξη οστών και δοντιών. Αν το ασβέστιο δεν είναι αρκετό, το σώμα θα το αφαιρέσει από τα οστά για να το χρησιμοποιήσει στις ζωτικές λειτουργίες όπου απαιτείται αυτό το μέταλλο, όπως στις συσπάσεις των μυών (συμπεριλαμβανομένων των συσπάσεων της καρδιάς). Ο φωσφόρος πρέπει να υπάρχει σε μια ορισμένη αναλογία, ώστε ο μεταβολισμός να μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλα το ασβέστιο. Μόνο τα τρόφιμα που συντάσσονται από κτηνιάτρους που ειδικεύονται στη διατροφή και από τη βιομηχανία ζωοτροφών περιέχουν τη σωστή αναλογία ασβεστίου / φωσφόρου. Αξίζει να θυμηθείτε ότι αν τα κουτάβια σας τροφοδοτούνται σωστά με βιομηχανοποιημένες τροφές, δεν πρέπει να καταναλώνουν ασβέστιο μέσω συμπληρωμάτων, εκτός εάν υπάρχουν κτηνιατρικές συστάσεις.
– Βιταμίνες και άλλα μέταλλα: Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να είναι σωστά ισορροπημένα στη σίτιση των κουταβιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλιστεί, σε τροφές που παρασκευάζονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, ότι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι παρόντα σε κατάλληλη αναλογία.

Ειδικά χαρακτηριστικά της διατροφής της γάτας

Οι γάτες διαφέρουν πολύ από τα σκυλιά, θεωρούνται αυστηρά σαρκοφάγα ζώα. Οι γάτες έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες στρατηγικές μεταβολισμού πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπών και βιταμινών. Η ελάχιστη ανάγκη πρωτεΐνης μιας αναπτυσσόμενης γάτας είναι περίπου 50% μεγαλύτερη από εκείνη ενός σκύλου της ίδιας ηλικίας.
Τα γατάκια έχουν ειδικές ανάγκες όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως συμβαίνει με τις βιταμίνες Α και D, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν σε ποσότητες περίπου τριπλάσιες από αυτές που είναι απαραίτητες για έναν ενήλικα. Άλλες θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες μόνο για τις γάτες είναι η ταυρίνη, επειδή δεν μπορούν να την συνθέσουν.
Η φροντίδα του κατοικίδιου σας σημαίνει επίσης να φροντίζετε τη διατροφή του, να επιλέγετε μόνο πλήρες τροφές, να έχετε την ανάπτυξή του υπό έλεγχο και να γνωρίζετε ότι έχετε την υποστήριξή μας, για να μας βρείτε επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.farmina.com/nutritionalsupport

Συμπέρασμα
Όπως μπορείτε να δείτε, η σωστή διατροφή των μωρών κατοικιδιών απαιτεί προσοχή. Συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας! Μπορούν να σας συμβουλεύσουν, ειδικά στις πιο ευαίσθητες περιπτώσεις, όπως τα νεογέννητα ζώα. Επιλέξτε προϊόντα που ελέγχονται και εγκρίνονται από την αγορά και πάντα χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες τροφές για κάθε μία από τις φάσεις της ζωής των “καλύτερων φίλων” μας.

Πηγές:

-DOMINGOS, T.C.S; ROCHA, Α.Α. CUNHA, Ι.Ο.Ν. Βασική φροντίδα για τις εγκύους και τα νεογέννητα σκυλιά και των αιλουροειδών: ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Βραζιλιάνικο περιοδικό ζωικής επιστήμης, 2008.
-FEDIAF – ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία για τις βιομηχανίες τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων Ζώων. Διατροφικές Οδηγίες για Πλήρεις και Συμπληρωματικές Τροφές για Γάτες και Σκύλους
-PRATS, νεογέννητο A. Período. Συντάκτης βιβλιοθήκης, São Caetano do Sul – São Paulo, 2005.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Σύγκριση